12 de febrer del 2012

Clifford Geertz


Clifford Geertz

Antropòleg cultural que neix a San Francisco, Califòrnia, USA, al 1926. Al 1950 es llicencia en filosofia a l’Antioch College i al 1956 es doctora en antropologia a la universitat de Harvard. Ensenya antropologia a les universitats de Califòrnia (1958-60) i Chicago (1960-1970). Al 1970 constitueix l’Escola de Ciències Socials a The Institute for Advanced Study, princenton. Mort al 2006.

Era membre de l’American Academy of Arts and sciences, de l’American Philosophical Society i de la National Academy of  Science, i soci de la British Academy.
Les seves expedicions a Java (1953-4) i Balí (1957-8) van donar una sèrie de treballs en torn la economia, el canvi social i la religió. Entre 1965-71 treballa intermitentment al Marroc i escriu un estudi comparatiu del Islam a Java i el Marroc.

Aportacions a l’antropologia i orientació metodològica
Des de finals de la dècada dels 60 Geertz es situa dins la antropologia simbòlica, proposa una analogia entre les ciències socials i la interpretació de textos, senyalant que el propòsit de l’antropologia es donar una interpretació dels significats socials connectats amb les pràctiques socials i les institucions de societats particulars, en lloc de perseguir explicacions causals i prediccions, es a dir, proposa una antropologia concebuda com un acte interpretatiu.

Defineix cultura de la següent manera: “La cultura denota un esquema históricamente transmitido de significaciones representadas en símbolos, un sistema de concepciones heredadas y expresadas de formas símbolicas por medios con los cuales los hombres comunican, perpetúan y desarrollan su conocimiento y sus actitudes ante la vida”. Està interessat en com els símbols modelen la percepció del món dels individus, i caracteritza la cultura com un fenomen social, com un sistema compartit de símbols i significats.

A The Interpretation of Cultures (1973) Geertz en l’assaig principal que porta per títol: Descripción Densa: Hacia una Teoría Interpretativa de la Cultura, desenvolupa específicament el concepte de comprensió hermenèutica basant-se en la obra de Paul Ricoeur. La historia de la antropologia ha donat el nom d’antropologia interpretativa al desenvolupament del programa hermenéutic en la disciplina, i a Geertz se’l descriu com un dels precursors del relativisme postmodernista.

Bibliografia
The religion of Java, Glencoe, Illinois: The Free Press, 1960.
Agricultural involution, the processes of Ecological Change in Indonesia, Berkeley: University of California Press,1963.
Peddlers and princes, Chicago: University of Chicago Press, 1963
Islam Observed: Religious Developement in Morocco and Indonesia, New Haven: Yale University Press, 1968.
The Interpretation of Culture: Selected Essays, New York: Basics Books, 1973
Myth, Symbol and Culture, New York: Norton, 1974.
Negara: The Theatre State in Nineteenth Century Bali, Princenton: Princenton University Press, 1980.
Local Knowledge: Further Essays in Interpretative Anthropology, New York: Basic Books, 1983.
Works and Lives: The Anthropologist as Author, Standford: Stanford University Press, 1988
After the Fact: Two Countries, Four Decades, One Antropologist, Harvard University Press,1995
Per una bibliografia completa visitar:

Bibliografia i webgrafia consultada:
Ember, C.i M. 1997, Antropologia Cultural. Madrid. Pretice Hall.
Geertz, Clifford. 2003, La interpretación de las culturas. Barcelona. Editorial Gedisa.
Kuper, Adam. 2001, Cultura la versión de los antropólogos. Barcelona. Paidós Ibérica.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada