6 de febrer del 2013

CONCEPTES DE GENÈTICA




Locus: lloc que ocupa un gen al cromosoma.
Gen: Unitat biològica de l'herència. En el genoma d'un organisme és una seqüència de nucleòtids a la qual es pot assignar una funció específica: codificació d'un polipèptid, transcripció d'un altre gen, etc. Correspon a allò que Mendel va anomenar factor hereditari.
Al·lel: Forma alternativa d'un gen que ocupen el mateix lloc (locus) en els cromosomes homòlegs. Per cada gen, un subjecte pot ser Homozigot quan els dos al·lels són iguals (AA o aa), o heterozigot quan els dos al·lels són diferents (Aa), llavors s’anomenen factors antagònics.
Homozigot o raça pura:  Cèl·lula o organisme que té iguals els dos al·lels d'un determinat locus d'un parell de cromosomes homòlegs.
Heterozigot o híbrid: Cèl·lula o organisme que té dos al·lels diferents en un determinat locus d'un parell de cromosomes homòlegs.
Al·lel dominant: Al·lel que es manifesta en tots els heterozigots. Emmascara o inhibeix l'expressió de l’al·lel recessiu. També es pot definir com a al·lel d'una única dosi, és a dir, només es necessita una dosi en el genotip perquè es manifesti en el fenotip. En genètica humana, la majoria de fenotips dominants són "incomplets", és a dir, l'heterozigot està afectat però no tant com l'homozigot.
Al·lel recessiu: l'al·lel que només s'expressa quan està en doble dosi o bé quan el dominant no s'expressa. Un tret és recessiu quan es manifesta només en els homozigots.
Gen autosòmic: Es un gen individual anormal en un de los cromosomes autosòmics (un dels primers 22 cromosomes "no sexuals") de qualsevol dels dos pares que pot causar certes malalties. La herència de malalties, anomalies o caràcters genètics es descriu per la classe de cromosoma en que es troba el gen anormal (autosòmic o cromosoma sexual) y per si el caràcter  es dominant o recessiu. En general es tradueix en que un sol gen es defectuós de un dels pares (herència dominant) o les dos copies del gen (una de cada pare) son defectuoses (herència recessiva).
Les malalties autosòmiques se hereten a través dels cromosomes no sexuals (parells 1 a 22) y les malalties lligades al sexe se hereten a través de un dels "cromosomes sexuals", el cromosoma X (no se hereten mitjançant el cromosoma Y).
Gen gonosòmic: És un gen situat en un gonosoma (cromosoma X o Y)  i que provoca susceptibilitat a una malaltia o característica, o que directament la provoca.
Genotip: Referit a l'organisme és la suma de la informació genètica. Referit a un gen concret és la constitució genètica que un organisme té respecte a aquell gen.
Fenotip: Tret observable directament o indirectament. Conjunt de manifestacions de caràcters d’un organisme.
Cromosomes: Estructura que adopten les cromàtides durant la divisió cel·lular. És la cromatina espiralitzada. El DNA amb els gens està organitzat en cromosomes, estructures que serveixen de vehicle per a la transmissió de la informació genètica.
Autosomes: Cromosomes no sexuals. En els humans n'hi ha 22 parells.
Gonosomes Cromosoma implicat en la determinació del sexe. Són un parell de cromosomes iguals en un sexe i un parell de cromosomes diferents en l'altre. En el cas dels humans, són XX en la noia, i XY en el noi. sin.: cromosomes sexuals.

Bibliografia: CONCEPTOS DE GENÉTICA. 1999. W. S. Klug, M. R. Cummings y C. A. Spencer. Madrid. PRENTICE HALL IBERIA

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada