29 de gener del 2013

Emocions i percepció visceral


Teories de l’emoció i
percepció visceral


Si ens parem a observar que sentim davant de situacions que generen rabia o por, observarem que en general sol haver sensacions viscerals diferents per a cada emoció, i de vegades oposades com per exemple en la temperatura, força o debilitament.  En la por i ansietat ens solem trobar amb sensacións de fred i en la de ira, ràbia de calor. Aquestes observacions recolzen la hipòtesi de l’especificat fisiològica de les emocions, es a dir, que les diferents emocions estan associades a diferents patrons d’activació del SNA, que ha estat argumentat per autors com James-Lange (1884-85)  , Ekman (1983), Izard (1971, 74)   i altres. No obstant hi ha altres línies d’investigació com les d’Alcaraz (1993)  que diuen que les evidencies no són tan clares. Aquesta especificitat s’ha adduït a les emocions primàries; respecte les secundaries, com per exemple els zels, no es te clar ja que són desencadenades per una varietat més gran d’estímuls o de situacions.


Funció adaptativa de la especificitat fisiològica de les emocions

El paper del SNA en la emoció consisteix en crear el medi biològic òptim que recolzi la conducta adaptativa pròpia per a una situació de vida (Levenson, 1994  ). Aquesta especificitat fisiològica de les emocions es fonamental per habilitar les conductes adaptatives, tals com la lluita, la fugida o la cura, adequades per a cada situació. Davant d’una situació d’importància personal, el cos es prepara per reacciona adequadament, activant el SNA, el sistema endocrí, les estructures cerebrals límbiques, la taxa d’impuls neuronal i la musculatura facial. Aquesta activació mostrarà una variància d’acord amb la emoció involucrada i segons els patrons evolutius que hagin mostrat ser els mes adequats per a l’adaptació al medi.

L’efecte de la percepció visceral depèn dels canvis fisiològics que experimenta l’organisme davant d’un fet capaç de generar una emoció. Com hem vist aquests canvis depenen de la emoció que generi el fet en qüestió, la percepció d’aquests canvis ens indicarà davant de quina classe d’emoció ens trobem moltes vegades sense la necessitat d’una valoració cognitiva d’ells.   En contra del que deien Schachter i Singer (1962), segons els quals havia només una classe d’excitació fisiològica, l’efecte de la percepció visceral en l’emoció depèn de la interpretació (cognició) que tingui la persona d’aquesta percepció visceral.


Comparació de la teoria del marcador somàtic de Damasio  amb les de James-Lange , Cannon  i Schacter-Singer. 

Segons la teoria del marcador somàtic de Damasio, 1991, l’organisme acumula informació sobre els canvis fisiològics soferts davant de certs estímuls, les seves experiències deixen una marca en el cervell que influirà en les seves decisions futures: al crear imatges sobre el futur la amígdala els assignarà un valor afectiu determinat en base a les experiències passades. Els individus no podrien donar respostes adequades sense la assistència dels mecanismes de naturalesa emocional en el processos racionals de la presa de decisions. Quan ens trobem davant de possibles accions el còrtex prefrontal crea una representació de les possibles conseqüències de les decisions. Aquestes imatges evoquen les reaccions emocionals que la situació ens causarà, incloent una mostra de les modificacions viscerals i somàtiques lligades a les emocions. Aquestes mostres de les modificacions són els marcadors somàtics que depenent de si són agradables o no, influiran, de vegades de manera no conscient, per a que el cervell descarti ràpidament possibles decisions, que d’una altra manera un procés estrictament racional no seria capaç de fer.

 Tal com diu Damasio  els canvis fisiològics que produeixen les emocions acompanyen, regulen i estableixen l’escenari per a la emoció, per tal d’habilitar conductes adaptatives, es a dir recolzen les emocions però no en són la causa directa tal i com afirmava la Teoria sensacionista de les emocions de James-Lange al final del segle dinou, segons la qual la  experiència emocional és la forma en que una persona dona sentit a les respostes corporals, cada emoció prové de la percepció de patrons específics de reactivitat fisiològica induïts per estímuls específics, es a dir la percepció dels canvis fisiològics interns és el que ens fa trobar amb una certa emoció, tenir una emoció no és més que percebre un estat corporal i te una causa purament corporal.

A principis del segles passat Cannon (1927) va criticar  la Teoria de James-Lange amb la seva teoria central que deia que el paper dels canvis fisiològics era el d’augmentar més que causar la emoció, aquests es generaven al cervell, identificant el talem com a centre responsable de la emoció, des del qual les emocions activarien la mateixa part del SN i aquestes activacions generarien respostes automàtiques, canvis fisiològics que serien els mateixos per a totes les emocions, per fer front als estímuls generadors de emocions. En contra del que exposa Damasio la contribució a la experiència emocional dels canvis fisiològics era petita, suplementària i relativament sense importància.

A aquestes teories sensacionistes es contraposaren les teories cognitives que consideraven les emocions com a processos cognitius, un tipus especials de cognició, un determinat tipus d’acte mental que implica rebre informació de l’exterior i avaluar-la. En aquesta línia Schacter-Singer desenvoluparen la teoria bifactorial cognició-excitació en la que qualsevol emoció estaria formada per dos factors, un de caràcter fisiològic que seria una excitació nerviosa indeterminada, igual a totes les emocions, i un factor cognitiu que descriuria propietats avaluatives del fet generador del estat emocional, l’excitació ens informa que estem davant d’una emoció i la cognició ens diu quina mena d’emoció; les diferencies entre emocions serien definides exclusivament per la valoració cognitiva del fet en concret. Per Damasio els processos cognitius de les emocions estan fortament relacionats amb les sensacions viscerals i somàtiques que provoquen.

Damasió  diferencia entre emocions primàries i secundaries i ens ofereix un model fisiològic que explica com l’amígdala assigna significat emocional als estímuls ambientals, els avalua i posa en marxa una sèrie de reaccions de caràcter motor, autonòmic, endocrí i del SNC que constitueixen la expressió emocional. Quan un nou estímul es presenta la amígdala fa una valoració ràpida d’aquest i comunica a la resta del cervell si representa un perill o una gratificació, relacionant l’estímul amb el seu potencial de dolor o de plaer. La amígdala rep la informació de dos maneres diferents, una de lenta i elaborada a través del còrtex, i una altra de més ràpida que passa directament del talem a la amígdala i que permet una reacció més ràpida i necessària per a la supervivència. Les respostes que donarà són en gran part innates, són les emocions primàries, quan a través de la experiència associem aquestes emocions a objectes o situacions en un principi neutrals estem donant lloc a les emocions secundaries. Aquesta experiència d’aquests canvis en el organisme és el que anomenem sentiments .


Casacuberta, D., Limonero, J.T. Emoció. A  Cognició i emoció. 2007. Joaquim T. Limonero, David Casacuberta, Maria Álvarez, Modesta Pousada, Tatiana Rovira, Antoni Sanz, Francisco Villamarín. Barcelona. FUOC
Simón, Vicente M. 1998. Emotional participation in decision- making. Psychology in Spain, 1998, Vol. 2. No 1, 100-107

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada