9 de juliol del 2013

GENÈTICA DE LES CAPACITATS COGNITIVES I DE LES PSICOPATOLOGIES

Aportacions i limitacions dels estudis d’associació genètica en relació a les capacitats cognitives humanes, trets de personalitat i altres comportaments com les conductes addictives.
  
En els éssers humans no és possible manipular el material hereditari i observar els efectes sobre les conductes, s’han d’estudiar les variacions interindividuals de l'ADN que la mateixa natura ofereix. Amb els estudis clàssics en genètica de la conducta en humans (famílies, bessons, adopcions) i  amb tècniques de la genètica molecular: lligament, associació i QTL, s’ha trobat que hi ha un component hereditari ,entre moderat i alt, en les capacitats cognitives humanes, trets de personalitat i altres comportaments com les conductes addictives.

Els estudis d'associació s’apliquen a l’estudi del gens específics a patir de les variacions o formes alternatives que existeixen de forma natural: els al·lels, i juntament amb els estudis de lligament s’utilitzen per poder relacionar definitivament un marcador genètic amb un tret conductual o malaltia. Són estudis de tipus poblacional que estudien si una determinada mutació o variant d’un marcador genètic està incrementada o disminuïda significativament en la població que es vol estudiar respecte a una població control i permeten calcular el risc relatiu de que els individus que porten aquesta variant respecte als que no la porten es vegin afectats per un tret o una malaltia determinada.

Aquests estudis han permès identificar diversos gens concrets associats al rendiment cognitiu, a les variables de personalitat i a les conductes addictives humanes. No obstant per a la majoria dels trets conductuals no hi ha un o dos gens que expliquin la variància fenotípica, sinó que molts gens exerceixen petits efectes additius en conjunció amb els factors ambientals. Es tracta d’una herència multifactorial o poligènica.

Actualment hi ha pocs gens concrets associats al funcionament cognitiu normal, i molts d'aquests s'han començat a estudiar perquè són factors de risc genètic per a malalties que evolucionen amb afectació intel·lectual, com ara les demències, com és el cas del gen de l’apoliproteina E situat al cromosoma 19, els al·lels del qual constitueixen un factor de risc per  la malaltia d’Alzheimer , o en l’Autisme  en el que diferents estudis d'associació han relacionat diferents gens amb la malaltia .

Respecte a la personalitat el gen que està més clarament associat es  el que codifica el receptor de la dopamina DRD4 en el cromosoma 11, relacionat amb la cerca de novetats, que també s’ha associat amb altres conductes com són l’abús de substàncies  i el trastorn d’atenció amb hiperactivitat . En referència  a la conducta addictiva s’ha centrat en els gens codificants per enzims que metabolitzen l’alcohol i sobre gens que afecten el sistema dopaminèrgic, principal sistema de reforç cerebral, el gen DRD2  del receptor D2 de la dopamina ha estat el més relacionat. Hi ha una sèrie de gens que s’associen amb més d’una addicció.

Per tal que una malaltia genètica pugui tenir tractament es imprescindible conèixer el gen o els gens implicats en la malaltia. Ara bé els estudis d’associació d’un gen amb un trastorn o conducta  no proven que hagi una relació causal  i tampoc que no n’hi hagi, ja que es tracta de trets multifactorials en que un gen en particular sol explicar una petita part de la variabilitat del trastorn o conducta.

Bibliografia:
CONCEPTOS DE GENÉTICA. 1999. W. S. Klug, M. R. Cummings y C. A. Spencer. Madrid. PRENTICE HALL IBERIA
Genètica i evolució del comportament. Coord. Sunsi Martí i Carbonell. FUOC

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada