29 de maig del 2012

Context i percepció





Disseny Experimental
Resultat percepció figura com a CONILL
Resultat percepció figura com a PEL.LICÀ
Resultat percepció figura com a CONILL/PEL.LICÀ (les dues alhora)
Situació experimental 1 (Rosegadors)
Subjecte 1
X


Subjecte 2
X


Subjecte 3
X


RESULTAT TOTAL
( %)
100%


Situació experimental 2 (Aus)
Subjecte 4

X

Subjecte 5

X

Subjecte 6

X

RESULTAT TOTAL
( %)

100%

Situació experimental 3 (Rosegadors –aus)
Subjecte 7
Fig. H*
Fig. N
X
X
Fig. H
Fig. N


Fig. H
Fig. N


Subjecte 8
Fig. H
Fig. N
X
X
Fig. H
Fig. N


Fig. H
Fig. N


Subjecte 9
Fig. H
Fig. N
X
X
Fig. H
Fig. N


Fig. H
Fig. N



RESULTAT TOTAL
 ( %)
Fig. H
Fig. N
100%
100%
Fig. H
Fig. N


Fig. H
Fig. N



  • Observacions: En la Situació experimental 3 (Rosegadors - aus) heu de posar el que ha dit el subjecte en cadascuna de les dues figures ambigües: la figura H i la figura N.
·       Càlcul del percentatge: Nombre de subjectes que veuen una determinada figura * 100/nombre total de subjectes (en el nostre cas 3 per cada situació experimental).    
            Per ex. 2 subjectes veuen un conill: 2*100/3=66,6%

Efecte Stroop


Efecte Stroop
: interferència d’un procés automàtic sobre un de controlat

En una tasca Stroop es presenten escrits els noms d’alguns colors en tinta de colors diferents als escrits, l’efecte stroop consisteix en un error o retard al dir  en veu alta el color en que estan escrites i ignorar el color que designa la paraula. Es considera que aquest efecte pot ser degut a una interferència d’un procés automàtic, ja que el subjecte no pot ignorar les característiques de l’estímul que no ha de ser atès, ja que aquest ha estat automatitzat . Es tracta d’una interferència semàntica, deguda a la automaticitat de la lectura, no es pot ignorar el color que representen  les paraules per lo tan s’ha d’invertir més recursos per inhibir aquesta automaticitat i poder controlar el procés de  reconeixement del color en que han estat escrites, ja que es produeix una competició entre totes dues informacions, fet que alenteix la resposta del subjecte.
Aquest aspecte ha estat confirmat pels subjectes als que se’ls hi ha fet l’entrevista, sentien com es bloquejaven al rebre dos informacions que implicaven dos accions contradictòries, davant  la qual cosa solien respondre fent gestos, exclamant-se, rient-se, etc., ha estat una experiència divertida i sorprenent al comprovar que no era tan fàcil ignorar el contingut semàntic de les paraules. Hi va haver qui distorsionà la mirada per no entendre les paraules, sense massa resultat.